2023-08-05 arbetsdag

By Christian Wollert|6 augusti, 2023|

SMHI lovar regn. Solen gassar och temperaturen ligger utomhus på ca20 grader på Gålö.

Tele, maskin, däck och rederiet är på plats ombord på T121Spica.

I Dag är inte vilken dag som helst. Känner ni igen dagens jubilar?

Det är Kjell Ludin allmänt kallad K1  som tjänstgör inom tjänstegrenen Tele. Kjell var en av dom som stod vid Pir 1 dvs. Yttre piren och tog emot T121Spica när hon bogserades upp ifrån Karlskrona 2002. Han är en av dom eldsjälar som använt sin bil och egen tid för att hitta och transportera upp reservdelar för att sätta ihop ett fullt fungerande fartyg. Kjell Ludins berättelse blev i dag dokumenterad av Geir och kommer finnas inom snar framtid att kunna lyssnas på (se länk nedan).

Ombord fanns telegänget lett av Pelle. Fokus lades först på avstämning/planering för tjänstegrenen inför hösten. Därefter felsökte man och försökte få ordning på gyrot. Bland annat  riggade och testkörde man högtalarsystemet inför den 12-13/8 samt monterade ner desamma för att förvaras i tvättrum 3.

Närvarande var K1, K2, Kurre, Lars, Torbjörn och Pelle.

Rapport ifrån Tele

”Efter mötet arbete med gyrot och felsökning 26 volt i apparatrum samt på bryggan (K1, K2, Ove)

Eldragning för nya färskvattenpumpen (Kurre)

Kontroll av laddning av batterigrupper (Pelle)

Upp-/nedmontering samt provkörning av externt högtalarsystem (Torbjörn, Pelle)”

/Pelle Blomgren

Maskin representerades av Thomas som hade jämt skägg. Han kommer som vanligt ta hem arbete för att skapa nya saknade delar hemmavid. Allt för att  vi ska ha ett fullt fungerande fartyg.

Rapport ifrån Maskin

”Rent konkret ägnades dagen till fortsatt arbete med att ordna 230 V 1-fas strömförsörjning till nya FV-pumpen tillsammans med Tele (Kurre). I arbetet ingår delvis ny ledningsdragning ock matning från annan säkringscentral. Denna del är nu klar.

Det gamla 3-faspåslaget med motorskydd ersätts med ett nytt stickproppsuttag som skall monteras på en nytillverkad montageplåt. Montageplåt inkl uttag och inkoppling kan säkerligen avsluta till kommande helg.

Närvarotid 09:30 – 16:00

/Thomas”

Redare Wollert var även på plats för att utbilda nya ManOar.  Gier och Dan-Inge fick en intensiv teori undervisning samt repetition inför provturen den 12/8.

Själv gick jag igenom dokumentation och journaler samt övrigt administrativt arbete ombord. Vi kan glädjas av att vi har K2 (Kjel Hägerlid) som håller koll på födelsedagsbarnen ombord. Han informerade tjänstegrenschefen Pelle som hade med sig tårta, kanelbullar och annat smått och gott hemifrån. Allt för att fira K1s födelsedag.

Vi samlades i Intensiven vid arbetsdagens slut för att grattade vår egen trotjänare K1 som uppnått den aktningsvärda åldern av 85 år!!!!

Önskar ni hade kunnat varit med och lyssnat på samtalet runt bordet men framförallt på K1s minnen som vävdes samman med hans skeppskamraters ifrån den första tiden.

K2 och jag följde med K1 till hans bil. Pelle fick tålmodigt vänta vid Gålöbasens grind för att släppa ut K1, medan K1, K2 och jag förlorade oss i ytterligare minnen ifrån Sten Hekers tid och hur han rekryterade även K2 och mig en gång i tiden.

Gå in och lyssna på berättelsen, som framkom under gemytliga omständigheter med goda skratt runt fikabordet i Intensiven. Det kommer inom snar framtid finnas på Geirs _T121Spica_ https://www.facebook.com/profile.php?id=100032786787232

Foto Pelle / Elisabeth

Vid Pennan Elisabeth

Share this Post: