MÅLGÅNG 1 FÖR MARINEN 2016-08-30

By Christian Wollert|1 september, 2016|

Tisdagen den 30 augusti 2016 genomförde T121 Spica en samövning med Försvarsmakten/Amfibieregementet. Vi ingick tillsammans med Ystad som B-sida (motståndarsida) under amfibiebataljonens slutövning inom befattningsutbildningen av sin sjömålsbekämpningskomponent (Robot 17). Spica kom att, tillsammans med Ystad, vara målfartyg för amfibiebataljonens robotgrupper. Detta var första gången vi samövade med marinen och kunde ge direkt stöd i samband med deras förbandsproduktion, vilket är en intressant och positiv utveckling. Efter att ha genomfört ett stort antal löpor på Mysingen så förtöjde vi åter Gålö efter 11 timmars körning. Vi hann också med att bunkra fartyget vid Vitså och visa upp oss utanför Muskö i samband med att Marintaktisk Chef besökte det övade förbandet. I samband med de olika målgångarna genomförde vi ombord mini-SSÖer (SSÖ=Standard Strids Övning), där vi övade brandsläckning, länsning, evakuering och sjukvårdsinsats. Denna kombination av extern målgång och intern skyddsutbildning var särskilt nyttig och effektiv då det är svårt att hinna med internutbildningar under de normala kundkörningarna. Insatserna från Spica och Ystad uppskattades av de övade och de lovade en fortsättning av övningssamverkan.

Share this Post: