STILLALIGGANDE VID VASAMUSEET 2016-06-04 — 08-21

By Christian Wollert|22 augusti, 2016|

Med undantag för besöket i Västerås 7-10 juli har Spica varit stillaliggande under sommaren, förtöjd utanför Wasamuset. Under perioden har fartyget varit öppet för besökare under lördagar och söndagar. Vid 21 tillfällen har Spica varit öppen för allmänheten. Som exempel på hur en sådan dag kan se ut bifogas en rapport från ett av tillfällena. ”I dag hade vi en omväxlande visningsdag. Började med intensiv värme mellan klockan 11-13 som säkert fick många att ta det lugnt, dvs det kom bara enstaka smågrupper. Därefter började sjöbrisen blåsa och bli riktigt behagligt. Plötsligt började folk tränga sig på och ett antal guidade turer under däck genomfördes. Strax efter tre började det mulna på och efter en stund också att regna. Vi hade det inledningsvis ganska gott under tälten. Regnet övergick till skyfall och det började blåsa vilket fick vattnet som samlats ovanpå tälttaken att hinkvis forsa ner på däck och stänka ner både oss och souvenir-bordet. Även mellan tälten kom kaskader av vatten. Vi blev tvungna att lyfta ner allt för att det inte skulle bli blött. Tälten skyddar bra mot sol och lättare regn men vid åskregn och blåst blir det blött även under dessa. Våra tält var bra surrade så de stod kvar när vi kom upp igen. Det gjorde dock inte Ystads som kom farande som en projektil och kilade fast sig mellan BB torpedtub och våra tältpinnar. Efter att ha kurrat under däck ett tag så kom solen och besökarna tillbaka så det blev en hel del sålt och nöjda rundvandringar. Stängde vid halvsex tiden. Halat ned flagga och gös”. Dessutom hade vi några kundevenemang stillaliggande. Något underhållsarbete var inte inplanerat under sommaren men maskin fortsatte vid några tillfällen med att försöka få BB GT 5 helt funktionell. Den planerade ombortagningen av torpedtuberna avskrevs då ett av fundamenten ombord skadats vid förtöjningen vid Wasamuseet. Den 19/8 hade vi officiellt firande av Spicas 50-årsdag med inbjudan av samtliga medlemmar i Spica vänner och särskilt inbjudna. Ca 50 gäster hedrade Spica med sin närvaro. Den 19-21/8 genomförde Sjöhistoriska museet evenemanget ”Örlogsdagarna” för andra året i följd. Tyvärr kunde inte den aktiva flottan deltaga detta år men Veteranflottiljen med flera frivilligverksamheter var där. Detta evenemang avslutade också Spicas tillvaro i Huvudstaden. Under de tre dagarna inräknades 5222 st besökare på kajen varav de flesta även kom ombord Spica.

Share this Post: